View Master har tillverkat 2 st kameror och här går vi igenom Mark II Kameran med tillbehör.
Personal Stereo Color Camera
(1952-)
Mark II personal stereo color camera
(1962-)
Mark II personal stereo filmklippare
(1962-)
Personal Stereo Skivor
(1962-)
View Master Mark II personal color camera
(1962-)
Den Europeiska View-Master MKII kameran tillverkades av Regula-Werk King KG, Bad Liebenzell i Schwartswald-regionen i dåtida Väst-Tyskland ifån 1962. Det finns flera variationer att hitta. Det finns skillnader i logotyoper, linser, knopp-typer,överdelsform, metallfinish och andra olika delar.
Kameran hade fasta fokuslinser och ett justerbart bländarintervall från f/2,8 till f/22 med ett bildmellanrum på 65,5 mm och väger 595 gram. Exponeringen bestämdes genom att matcha en av fyra symboler (soligt, ljust, molningt, mörkt) som representerar olika ljusföhållanden. Man ställer in lämpligt fönster fö den totala ljusnivån. På undersidan finns en exponeringsring som visar hur många bilder som tagits (max 79). På ovansidan finn sen hållare för blixten och en uttag för blixtsynkronoseringskabeln.
Den här välutvecklade stereokameran tillverkades på 1950-talet för Sawyers av Stereocraft Engineering Co., för att alla skulle kunna skapa egna View-Master-skivor. Dia -filmen laddades in i kameran och varje exponering skulle producera två bilder. Filmen framkallades sedan, men klipptes inte så som en konventionell film skulle göras. De enskilda halvorna av varje stereopar skulle klippas exakt med en speciell filmklippare. Dessa utklipp, kända som "chips" skulle sättas in i fickor i de speciella personliga skivorna med hjälp av ett filminsättningsverktyg.
Kameran har en unik funktion som gör att man kan ta dubbelt så mycket bilder på varje film. När filmen har blivit helt exponerad, roterar man A / B-knappen på kamerans framsida. Linserna flyttas sedan internt från den undre halvan av filmen till den övre halvan. Filmen dras sedan bakåt vid varje exponering till den punkt där den har blivit helt exponerad i båda riktningarna och kan tas ut från kameran för framkallning.
När man tittar igenom sökaren ser man ett litet vätskefyllt glasrör som innehåller en luftbubbla. Denna bubbla måste vara i mitten för att säkerställa att kameran är absolut nivå innan exponering görs.
Dessa kameror var tillgängliga i svarta och bruna/beigea versioner. Mycket tidiga kameror har silver toppar. Tillbehör som kunde köpas inkluderade en uppsättning närbildslinser och en blixtenhet.
Kameran hade en blygsam slutartid på bara 1/100-dels sekund och det hade ingen automatisk exponering. Exponeringstid och bländare måste ställas in manuellt med hjälp av de två rattarna på toppen av kameran. Den hade 25mm, f3.5 Anstigmat-linser. Bilderna som produceras av den här kameran var 12,90 mm breda med 11,90 mm höga. Den matas med vanlig 135 Dia-film (positiv färgfilm).
View Master Mark II personal klippare
(1962-)
Det finns två olika filmklippare. En för varje kamera. Den för Personal Stereo Kameran har sina hål för klippningen helt parrallelt medan den för Mark II kameran har diagonala hål.
Dessa filmklippare tillverades så att man skulle kunna stansa ut bilderna ifrån filmen och tillverka sina egna personliga View-Master skivor. När bilderna var utklippta kunde de sättas in i speciella skivor som var gjorda så att man kunde stoppa in sina egna bilder i små fickor. Det går 14 bilder per skiva. 7 stereopar. Filmklipparna har en inbyggd lampa som lyser upp filmen medan den klipps ut. Med hjulet på framsidan matar man sedan fram bilderna och justerar så att bilderna ser rätt ut. Sedan trycker man ner handtaget som då stansar ut bilderna.
Många som köpte kameran köpte inte till klipparen eftersom man kunde lämna in sin film till en fotoaffär som framkallade filmen och satte bilderna i skivorna.
På bilderna visas en klippare för Mark II kameran.
Personal Stereo Skivor
(1952-)
Dessa skivor är speciellt tillverkade för att användas tillsammans med Personal Stereo Kameran.
Efter att man fotograferat färdigt och framkallat diafilmen måste man stansa ut bilderna med hjälp av Personal Cuttern som stansar ut bilderna i par. Bilderna monterar man sedan försiktigt in i de tomma fickorna med hjälp av en pincett. När skivan är fylld med bilder är det bara att sätta skivan i betraktaren och avnjuta dina egna 3D-bilder.