View-Master Skivorna

Vad finns det för skivor?

View masterskivan är en rund pappskiva med en diameter p˚ 9 cm med 14 bilder som tillsammans bildar 7 st tredimensionella bilder. Sawyers och Gaf i U.S.A. tillverakde skivorna med hjälp av Kodachromefilmen.
Det tillverkades också skivor i Belgien och ett fåtal skivor tillverkades i Indien, Australien, Österikte och Frankrike. Meopta i Tjeckoslovakien, Stereorama i Italien, Arpa i Spanien, tillverkade också betraktare och bilder som fungerar för View-mastern.
Det finns flera typer utav skivor för View-mastern. I samlarkretsar brukar man dela upp dem i enskilda hjul, Paket, Sagor (Fairy-Tales), Special-skivor, SP-9000, Talking V-M, DR mm.

För oss som samlar på Viewmaster-skivor så har det tagits fram en sammanfattande ordlista över olika termer som används mellan samlare. Du hittar orlistan här. • Singel skivor

  Singelskivorna var de första som tillverkades och kom redan 1939 och va de ända som tillverkades fram till 1950 d˚ paketen kom. I b&oum;rjan var det mest bilder ifrå U.S.A. och senare tillverkades bilder ifrån världens alla hörn. Efter hand utökades utbudet med bilder ifr˚n hela v&aumL,rlden och med speciella företelser, som bl.a. kröningen av Drottningen i England 1953. Vissa av bilderna kom med ett litet häfte eller kort med beskrivning av skivan. Det finns många varianter av samma skivor beroende på när de tillverkades.
  Här kan du hitta lite mer information om vad det fanns för varianter av skivor.
 • Paket

  I mitteln av 50-talet började man lägga ihop 3 stycken singel-skivor tilsammans i ett kuvert och kalla dem paket. Senare tillverkade man särskilda paket med 3 skivor i varje. Paketen består oftast av ett ytterkuvert med beskrivning av objektet, ett häfte med beskrivning av bilderna samt 3 skivor i egna kuvert. Det finns många olika stilar av paket av paket. Du kan hitta mer information under övrigt och här på View-Master Databasens hemsida.
  I början numrerade man paketen med ett nummer. Senare använde man en bokastav och 3 st siffror i numreringen. Under slutet av 50-talet kom skivor för en yngre kundgrupp d˚ det släppte paket med Disney´s karaktärer. Under 50 och 60-talet utökades repetoaren med filmer och TV-serier. I slutet av 70-talet förändrades paketen som fick ett rektangulärt utseende med en transparent framsida som innehöll skivorna. I samlarkretsar kallas dessa för Bubbelpack.

 • Sagor (Fairy-tales)

  Sago-skivorna var bilder p˚ klassiska sagor gjorda för barn. Skivorna kom i ett kuvert och hade en bok eller ett blad med sagans text. De flesta är skapade med hjälp av lerfigurer och Sawyers hade flera duktiga konstnärer som skapade figurerna och omgivningarna. Här kan man hitta sagor som "Rödluvan", "Jack och Bönstjälken" och den inte helt idag politiskt korekta "Little Black Sambo". Skivorna är mäkta med FT- och ett nummer. Ex. FT-1 "Rödluvan".

 • 1939-

  Historen om Hacken

  Nästan alla skivor har hack. Några mycket tidiga blå med guldcenter skivorna har det inte, men de flesta blåring- och biege´a skivorna har en. De handtextade vita skivorna en eller två hack och alla andra två hack. Hacken behövdes för skivorna skulle får rätt placering i monteringsmaskinerna vid tillverkningen. De första monteringsmaskinerna använde vara ett hack för att hålla skivorna på plats medan de senare använde två. Den gråa handskrivna vita skivorna ovan har 2 skåror. Om de har en text med "Pat applied" under det centrala hålet tyder detta på att det är en tidigt variant.

 • 1946-

  Normalt teckensnitt

  Den femte och sista generationen av skivor har ett normalt teckensnitt och är vita. Tilverkningen av dessa startades 1946 och tillverkades fortfarande. Texten är skriven med normalt typsnitt och inte handtextade som de tidigare skivorna. Dessutom är all text linjär snarare än den koncentriska stilen som användes tidigare. I slutet av 40-talet introducerades scennummer, 7 scener per skiva. Även när produktionen utvigdades till Europa (Belgien 1953) ändrades inte utseendet på skivorna. Bara raderna till vänster om mittelhålet ändrades. Det finns 47 olika varianter av texten på dessa skivor. Alla har någon form av 'Sawyer's Inc', 'Portland Oregon' skrivet och de flesta med 'Made in U.S.A'. Dessa rader ersattes med 'VIEW-MASTER REEL , Made in Belgium'.

 • 1946-

  Skivor tillverkade i andra länder

  De ända skivorna som skiljer sig ifrån de Amerikanska, Belgiska och Franska skivorna är de som tillverkades i Australien. Alla sivor ifrån Australien har två textrader vänster, höger och under mittelhålet. På vänstersidan finns texten 'VIEW-MASTER, REEL Made in Australia'. På den högra sidan finns 'SAWYER'S (INC), AUSTRALIA pty. limited' och längst ner 'Copyright, Reserved'. Inga av de Australiska skivorna saknar copyrightår. Utöver detta utfärdade även den Australiska fabriken skivor som var gjorda för 3-skivors paketen. Som t.e.x.skivan #A6552 Scenic Niagara Falls, Ontario, Canada, släpptes som singel-skiva och som från början var det andra hjulet från #A655 Scenic Niagara Falls 3-skivorspaketet som tillverkades av den Amerikanska fabriken.

 • View -
  Master
  Skivor